Keresőgépek

Aki az interneten keresőgépek nélkül szeretne információkhoz jutni, az aligha boldogul. A '90-es évek elején megjelent keresőgépek technológiája azóta hatalmasat fejlődött. A keresett fogalmakat ma már a legkülönbözőbb módon lehet kombinálni, illetve kizárni. A keresések korlátozhatók időszakokra, régiókra vagy tartalmi jellemzők szerint, ezek mind olyan lehetőségek, amelyekről az első keresőgépek idején álmodni sem mertek. A keresőgépek abban is újat mutatnak, hogy keresési eredményeik listájának sorrendje befolyásolható. Ezért megéri, hogy rangsorolási szempontoknak (ranking) utánanézzen, és a megkapott listán ne csak az egészen elől álló linkeket kövesse. A következő oldalakon többet megtudhat arról, hogyan állíthatja be a keresőgépet biztonságosan.

Aki keres, az talál - kevés használható, sok használhatatlan. Ezt a tapasztalatot szűri le sok szörföző, aki konkrét céllal veszi igénybe a keresőgépek segítségét. Végül is ezek csak gépek, amelyek nem gondolkodnak. Szerencsére időközben már vannak nagyon felhasználóbarát keresőfelületek is, amelyeken keresztül a keresés jelentősen könnyebb. A "keresőgép" fogalmába több különböző típus tartozik:
A valódi keresőgépek, mint a Google, aktívan kutatnak a hálózaton a tartalmak után. A beiktatott kis kereső programot különféle névvel illetik: spider, robot, crawler, agent. Ezek állandóan keresgetnek az interneten, és az egyes oldalakon talált fogalmakat és feltalálási helyüket visszajelzik a keresőgépet üzemeltetők adatbankjainak. A meta-keresőgépeknek (Pl: www.mamma.com, www.dogpile.com) a valódi keresőgépekkel ellentétben nincs saját adatbázisuk, nem gyűjtenek weblapokat, hanem a hozzájuk kapcsolt keresőgépek vagy katalógusok adatait kérdezik le. Az eredményeket összefésülik, a duplikátumokat kiszűrik, rangsorolást végeznek stb. Ezeken kívül vannak oldal-keresőgépek is, (Pl. www.budapest.hu) amelyek konkrét webszolgáltatók oldalait keresik végig. Végül vannak a katalógusok, mint a Yahoo: ez a linkeknek tematikus területenként megalkotott listája, amelyeket saját szerkesztők készítenek el, és amelyekben strukturáltan lehet keresni.
Ahhoz, hogy egy internetes oldal egy keresés eredményeként megjelenhessen, a lapot egy keresőgépbe fel kell venni. Ez megtörténhet a működtető aktív bejelentkezése útján. De passzív módon is: a keresőgépek állandóan keresnek az interneten és a megtalált oldalakat felveszik az adatbázisukba. Az internet mind elterjedtebb lesz és a keresőgépek közti konkurrenciaharc is élesedik. Ezért a legtöbb üzemeltető megpróbál kiemelkedni a többi közül teljesítőképességének növelésével, mint például integrált időjárás-jelentéssel, vagy saját e-mail-azonosító felkínálásával. A keresőgépek is rejtenek biztonsági kockázatokat: az eredménylistákon újra és újra felbukkannak veszélyes oldalak linkjei - tehát olyan internet-oldalakéi, amelyeken internetes károkozók vannak, mint pl. kémszoftverek, s amelyekkel a számítógépünk megfertőzödhet. Ezért a keresőgépek igénybevételénél mindig ügyelni kell arra, hogy vírusírtó szoftver friss legyen, a tűzfal pedig működjön.

Használja ki a gépek "kibővített kereső opcióit"! Ne elégedjen meg az első automatikusan felkínált keresőmaszkkal. Gyakran a kezdőoldalon található link segítségével kibővített keresőopciókat is találhat, amelyek lényegesen pontosabb keresést tesznek lehetővé. A hatékony kereséshez célszerű logikai műveleteket (Boolean operators) alkalmazni. A logikai műveleteknél például az "és" azt jelenti, hogy az eredmény csak olyan dokumentumokat tartalmaz, amelyben mindkét fogalom megtalálható, a "vagy" olyan eredményeket szolgáltat, amelyekben a két keresett fogalom közül legalább az egyik szerepel. Védje számítógépét keresés közben! Ügyeljen arra, hogy vírusírtó programja minden frissítéssel el legyen látva, és a tűzfala is működjön. A találatlistákon levő linkekre kattintva könnyen olyan oldalakra juthat, amelyek károkozó programokat tartalmaznak. Vigyázzon a gyermekekre! Ha gyermekek vagy fiatalok használnak keresőgépeket, a találatlistákon olyan linkek is megjelenhetnek, amelyek csak felnőtteknek ajánlatosak.