Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Ugrás a tartalomra
Adathalászat

Adathalászat

Az adathalászat (phishing) egy internetes csalók által használt módszer, aminek lényege, hogy egy megbízható félnek adva ki magukat, illetéktelenül próbálnak meg adatokhoz hozzájutni. Általában ismert cégek weboldalához hasonló, hamis oldalakkal és/vagy tőlük jövőnek tűnő e‑mailekkel dolgoznak, céljuk pedig jelszavak, bankkártya adatok ellopása.

Pénzügyi csalások

Pénzügyi csalások

Az online pénzügyi csalások olyan trükkök, amelyeket az interneten használnak, hogy embereket rávegyenek arra, hogy pénzt vagy értékes információkat adjanak át. Ez történhet hamis webáruházakon keresztül, vagy online piactereken, ahol a csalók vevőnek vagy eladónak adják ki magukat. 

Zaklatás, zsarolás

Zaklatás, zsarolás

Az online zaklatás olyan tevékenység, amikor valaki az interneten keresztül bántó, sértő vagy megalázó üzeneteket küld másoknak. Az online zsarolás pedig olyan, amikor valaki fenyegetéssel vagy erőszakkal próbál másokat rávenni arra, hogy valamit tegyenek, ne tegyenek vagy eltűrjenek, és ezzel vagyoni hátrányt okoznak.

Álhírek

Álhírek

Az álhírek (fake news) olyan szándékosan publikált valótlan állítások, melyeknek fő célja az anyagi haszonszerzés vagy a befolyásolás. Bár az álhírek nem újkeletűek, az internet, főként a közösségi média térnyerésével együtt, egyre növekszik a számuk, terjesztési csatornáik és sebességük is.

Szexuális behálózás (grooming)

Szexuális behálózás (grooming)

Az online behálózás (online grooming) egy olyan folyamat, melynek során egy magát jellemzően kortársnak kiadó felnőtt a gyermek bizalmába férkőzik azzal a céllal, hogy valamilyen szexuális tevékenységre rábírja. A becserkészett gyerek ezáltal kiszolgáltatott helyzetbe kerül, amit a behálózó a későbbiekben zsarolásra használhat fel (pl.: pénzt vagy további intim felvételeket követelhet a gyerektől). A behálózás időtartalma nagyon változó, egy órától akár évekig is tarthat. Különösen veszélyeztetettek a kiszolgáltatott helyzetben levő gyerek (pl. kevés az önbizalmuk, el vannak hanyagolva vagy fogyatékossággal élnek).