Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Ugrás a tartalomra
Szexuális behálózás, útmutató szülőknek Ne hagyja, hogy a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélést elkövetők betolakodjanak az otthonába

Szülőként sokakban felmerülhet a gondolat, hogy gyermekük otthon, saját otthonukban teljesen biztonságban van. A szexuális ragadozók azonban online platformokon és alkalmazásokon keresztül is képesek megtalálni a gyermekeket, miközben szüleik a szomszéd szobában tartózkodnak.

Mit értünk pontosan gyermekek vagy fiatalok ellen elkövetett szexuális visszaélés alatt?

Gyermekek vagy fiatalok ellen elkövetett szexuális visszaélésnek nevezzük, amikor egy 18 év alatti személyt szexuális tevékenységre kényszerítenek vagy trükkel ráveszik arra. Előfordulhat, hogy a gyermekek korukból, tapasztalatlanságukból és ártatlanságukból fakadóan nem értik, hogy ami történik, az visszaélés, kihasználás, illetve, hogy alapvetően helytelen szituáció.

Az online tér többféleképpen is szerepet vállalhat a gyermekek vagy fiatalok ellen elkövetett szexuális visszaélésben. Maga a visszaélés lehet, hogy offline történik, de az arról készült képeket vagy videókat az elkövetők megoszthatják az interneten, de a cselekmény történhet teljes mértékben online is. Az utóbbi esetben az internet segítségével veszi fel a támadó a kapcsolatot az áldozattal, ott történik a behálózás folyamata, illetve a szexuális tartalom kikényszerítése is.

Beszéljünk a groomingról, azaz a behálózásról, becserkészésről!

Az elmúlt években a grooming (magyarul behálózás, becserkészés) kifejezés széles körben elterjedté vált, különösen a gyermekek online kizsákmányolásában betöltött szerepe miatt. A grooming gyakorlatilag manipulációt takar, amely során az online szexuális ragadozók megpróbálnak bizalmat kiépíteni a gyermekekkel szemben, hogy a kapcsolatot végül szexuális visszaéléshez és/vagy kizsákmányoláshoz használják fel.

Bármilyen sötét és illegális is maga a tevékenység, téves gondolat azt hinni, hogy a behálózás és a gyermekek ellen elkövetett online szexuális kizsákmányolás kizárólag az internet legsötétebb bugyraiban történik. Épp ellenkezőleg…

Mi a grooming folyamata?

A grooming során a szexuális ragadozó tervszerűen érzelmi kapcsolatot és bizalmat épít ki a gyermekekkel, fokozatosan érzéketlenné téve őket az egyébként egyáltalán nem megfelelő viselkedéssel és szituációval szemben. A ragadozók kihasználják a gyermekekről megszerzett információkat, barátságos és érdeklődő személynek adják ki magukat, majd a bizalom felépülése után kihasználják a gyermekek sebezhetőségeit, titkait, és azok segítségével manipulálják őket.

Sok esetben megpróbálhatják elszigetelni a gyermekeket a megszokott közegüktől, így családjuktól, barátaiktól, és elérik azt, hogy ők legyenek az első pont, akihez a gyermekek fordulnak például probléma esetén, vagy ha beszélgetni van kedvük. A függelmi viszony kialakítása után a bántalmazók bevezethetik a szexuális tartalmakat és viselkedést, és rávehetik a gyermekeket határaik átlépésére.

Amennyiben a gyermekek önszántukból meg szeretnék szakítani a kapcsolatot a ragadozóval, úgy az felhasználva a gyermekekből kicsikart információkat, titkokat és sokszor az őket ábrázoló szexuális tartalmakat, zsarolásban tarthatja az áldozatokat, továbbra is fenntartva a kizsákmányolást és kihasználást.

A gyermekek és fiatalok sok esetben tapasztalatlanságuk és korukból fakadó naivitásuk és jóhiszeműségük miatt azt hihetik, hogy a grooming teljesen rendben van, hiszen a ragadozó módszeresen ezt hiteti el velük.

Minden gyermekből lehet áldozat…

Minden gyermek, aki korlátozások nélkül hozzáfér internethez csatlakoztatott eszközökhöz, ezáltal közösségi média platformokhoz és alkalmazásokhoz, ki van téve annak a veszélynek, hogy online szexuális visszaélés történik vele. Azonban azt is fontos megérteni, hogy a gyermekek internettől való teljes elszigetelése sem megoldás…

Mint ahogy a felnőttek, úgy a gyermekek számára is tele van pozitívumokkal az online lét. Számos hasznos, oktató jellegű tartalom és alkalmazás áll rendelkezésükre, de az interneten tarthatják kapcsolatot barátaikkal, játszhatnak velük, utánajárhatnak az őket érdeklő és érintő dolgoknak, saját magánéletet teremthetnek maguknak. Ezek mind-mind nagyon fontosan fejlődésük és felnőtté válásuk szempontjából.

Ha a gyermekeket eltiltjuk vagy ellehetetlenítjük a közösségi média használatától, azzal nem tudjuk megszüntetni a kockázatot. A gyermekek az ilyesfajta szélsőséges korlátozásokat büntetésként élhetik meg, ami sokszor düh és harag formájában csapódik le bennük, így keresni fogják a kiskapukat, hogy megkerülje a büntetést. A gyermekek ilyen esetben gyakran elfordulnak szüleiktől, és a jövőben még kevesebb esély lesz arra, hogy nyíltan kommunikáljanak az interneten szerzett tapasztalataikról, így többek között az online szexuális kizsákmányolásról és kihasználásról.

Mit tehetünk szülőként, hogy megelőzzük gyermekeink behálózását?

Az IWF (Internet Watch Foundation) négy alapvető pontot azonosított, amelyeket követve tehetünk és felléphetünk gyermekein internetes szexuális kizsákmányolása és kihasználása ellen.

Beszélgessünk gyermekeinkkel az internetes szexuális visszaélésekről. Legyünk kezdeményezőek, ugyanakkor hallgassuk meg gyermekeink aggályait, tapasztalatait, hiszen ezekből mi is sokat tanulhatunk.

Állapodjunk meg velük alapvető szabályokban a technológia használatáról, és vetítsük ki ezeket az egész családra. Fektessünk időt abba, hogy megismerjük azokat a platformokat és alkalmazásokat, amelyeket gyermekeink használnak és szeretnek.

Érdeklődjünk online életükkel és tevékenységeikkel kapcsolatban, ugyanakkor bátorítsuk őket számukra megfelelő tartalmak fogyasztására.

Tanuljuk meg azoknak az eszközöknek, alkalmazásoknak és beállításoknak a használatát, amelyekkel elősegíthető gyermekeink online biztonsága, és alkalmazzuk is azokat. Magyarázzuk el gyermekeinknek, hogy a szabályok nem ellenük, hanem értük vannak.

Az IWF gyermekek és fiatalok szexuális kizsákmányolásának megelőzéséről szóló útmutatója szülők és gondviselők számára

A gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélés sajnos nem válogat, bárhol és bárkivel megtörténhet, de szerencsére szülőként nincs megkötve a kezünk, tehetünk a probléma ellen és meg is előzhetjük azt.

Az IWF (Internet Watch Foundation) magyar nyelvű útmutatója segítségével többet megtudhatunk a gyermekekkel szemben elkövetett internetes szexuális visszaélésekről. Az útmutató arra is kitér, hogy hogyan használják a gyermekek a közösségi médiát, és miért nem jó megoldás az attól való eltiltás. Megválaszolja a szülőkben legnagyobb valószínűséggel felmerülő kérdéseket, továbbá bemutatja, mi a teendő, ha azt gyanítjuk, hogy egy gyermekkel szemben internetes szexuális visszaélést követnek el, továbbá ismerteti azokat a speciális szervezeteket, amelyek szintén segíthetnek baj esetén.

Az útmutató itt érhető el

2024. 03. 05