Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Ugrás a tartalomra

Minden gyermek megérdemli azt, hogy biztonságos és gondoskodó környezetben nőjön fel, azonban ez sokaknak nem adatik meg. A kegyetlen valóság az, hogy sok gyermek számára világszerte komoly fenyegetést jelent a szexuális kizsákmányolás és bántalmazás.

A november 18-i európai nap a gyermekek szexuális kizsákmányolása és bántalmazása ellen az Európa Tanács egy éves kezdeményezése, amely felhívja a figyelmet és elősegíti a nyílt vitát a gyermekek szexuális kizsákmányolásának és zaklatásának megelőzése, valamint a gyermekek védelme kapcsán az ilyen bűncselekményekkel szemben.

Mit kell tudni a gyermekek szexuális kizsákmányolásáról és bántalmazásáról?

A gyermekek szexuális kizsákmányolása és bántalmazása összetett problémák, amelyek átlépik a határokat, és rengeteg gyermek életét érintik. A gyermekek az őket ért visszaélésekről nagyrészt nem számolnak be, ami megnehezíti a jelenség valódi mértékének felmérését, így az ismert esetek száma sok esetben csak a jéghegy csúcsát jelentik. Az UNICEF becslése szerint a gyermekek szexuális zaklatása és kizsákmányolása a világ valamennyi országában elterjedt, és világszerte minden nyolcadik gyermekből legalább egyet szexuálisan zaklattak vagy kizsákmányoltak élete során valamikor. Európában a becslések szerint minden ötödik gyermek szexuális erőszak áldozata valamilyen formában, és a gyermekáldozatok 70-85%-a ismeri a bántalmazóját. A bántalmazott gyermekek egyharmada soha nem beszél senkinek a bántalmazásról.

Társadalmaink gyors digitalizációjával a gyermekek szexuális zaklatása és kizsákmányolása egyre gyakrabban történik online. Egy, az Egyesült Államokban működő nonprofit szervezet, az Eltűnt és Kihasznált Gyermekek Nemzeti Központja (National Center for Missing and Exploited Children) az elmúlt évtizedben drámai növekedést regisztrált a gyermekek online szexuális kizsákmányolásáról szóló jelentésekben.

A bejelentések száma világszerte a 2010-es 1 millióról 2020-ra több mint 21,7 millióra emelkedett, 2021-re pedig rekordmagasra, 29,3 millióra ugrott, beleértve közel 85 millió képet és videót. Európa – ahol 2021-ben az ilyen anyagok több mint 60%-át tárolták – továbbra is a világ legnagyobb befogadója a gyermekek szexuális zaklatását bemutató anyagoknak (child sexual abuse material – CSAM). A COVID19 világjárvány idején az Europol az interneten megosztott (már egyébként is hatalmas) CSAM-mennyiség megugrását figyelte meg, ami rávilágít a megelőző és oktatási kezdeményezések előmozdításának szükségességére Európa-szerte.

Az európai gyermekvédelmi napról

Az európai gyermekvédelmi nap céljai felhívni a nyilvánosság figyelmét a gyermekek szexuális kizsákmányolására és zaklatására, valamint az ilyen cselekmények megelőzésének szükségességére. Elősegíti a nyílt vitát a gyermekek szexuális kizsákmányolással és szexuális visszaélésekkel szembeni védelméről, valamint segít megelőzni és megszüntetni az áldozatok megbélyegzését. Előmozdítja a Lanzarote-i Egyezmény ratifikálását és végrehajtását, amely egy egyedülálló, jogilag kötelező erejű eszköz, és arra kötelezi az államokat, hogy a gyermekek szexuális zaklatásának minden formáját kriminalizálják, továbbá meghatározza az ellene való küzdelem módjait.

Az európai gyermekvédelmi nap mindenkinek szól, aki személyes vagy szakmai minőségében érintkezik gyermekekkel, vagy egyszerűen magáénak tekinti az ügyet. Kifejezetten érintettek tehát gyermekek és szülők, állami hatóságok, gyermekekkel foglalkozó szakemberek, de egyéb, nem kormányzati szervezetek és a magánszektor is.

Az európai nap alapvetően decentralizált, tehát a résztvevők szabadon dönthetnek arról, hogy milyen kezdeményezéseket kívánnak tenni. Lehetnek például nyilvános viták és szemináriumok, beszélgetések az iskolákban, filmek vetítése a gyermekek elleni szexuális erőszak témájában, de a lehetőségek tárháza gyakorlatilag korlátlan.

Az egyik leghatékonyabb módja a gyermekek szexuális kizsákmányolása elleni küzdelemnek az oktatás. Nagyon fontos a gyermekek számára biztosítani az életkoruknak megfelelő oktatást és felvilágosítást a témában, főként a személyes határok, a beleegyezés, illetve az online biztonság terén.

A gyermekek szexuális kihasználása és erőszak elleni védelme közös erőfeszítést igényel gyakorlatilag mindenkitől. Az európai gyermekvédelmi nap ösztönzi a nyílt párbeszédet a közösségekben, megtörve a csendet ezekről a problémákról. Azzal, hogy olyan kultúrát teremtünk, amelyben a figyelmesség, felelősség és a támogatás érvényesül, a közösségek védelmi pajzsot hozhatnak létre gyermekek körül.

2023. 11. 26