Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Ugrás a tartalomra

Szinte minden otthoni hálózat vezeték nélküli (WiFi) hálózat. Ezen keresztül lehet a különböző vezeték nélküli eszközöket (laptopok, tablet-ek, játékkonzolok és TV-k) csatlakoztatni az Internetre. Ahhoz, hogy ez működjön, a vezeték nélküli hálózatnak szüksége van egy vezeték nélküli hozzáférési ponthoz. Ez egy kis elektronikus szerkezet, amely csatlakozik az Internetre kötött router-hez (de gyakran egybe van építve azzal), és olyan vezeték nélküli jelet bocsát ki, amelyet a fent említett eszközök érzékelni tudnak.

Nem csak a kapcsolódó eszközök száma nőtt meg, hanem ezeket az eszközöket sokkal több mindenre is használjuk, így a biztonság érdekében, az alábbi lépések megtétele javasolt:

 - A legtöbb vezeték nélküli hozzáférési ponthoz tartozó, alapértelemezetten beállított adminisztrátori felhasználónév és jelszó bárki által megismerhető, mivel ezeket az Internetről is meg lehet tudni. Ezért feltétlenül meg kell változtatni az adminisztrátor bejelentkező nevét és jelszavát, ami legyen egyedi, és nem szabad sehol máshol használni!

- Be kell állítani a vezeték nélküli hálózat nevét (szokták meg SSID-nek is nevezni)! Ezt a nevet fogják látni a hálózatra csatlakozni szándékozó eszközök, miközben keresik a helyi hálózatot. Olyan nevet adjunk a hálózatnak, ami egyedi, és könnyen azonosítható, de mégsem tartalmaz semmi személyes információt! Úgy is lehet konfigurálni egy hálózatot, hogy rejtve maradjon (vagyis ne látszódjon az elérhető hálózatok között az SSID - hálózat neve), azonban tisztában kell lenni azzal, hogy a legtöbb kereső program, vagy éppenséggel egy tapasztalt hacker könnyedén fel tudja fedezni így is a hálózat részleteit!

- Csak az általunk ismert és megbízhatónak tartott emberek tudjanak hozzáférni a vezeték nélküli hálózathoz, és ők is csak titkosított kapcsolat használatával! Ehhez erős titkosítást kell beállítani a vezeték nélküli hozzáférési ponton. A jelenlegi legjobb választás a WPA2 titkosítás beállítása. Amennyiben ez az opció be van állítva, akkor csak jelszóval lehet csatlakozni a hálózathoz, és a kapcsolódás után az adatforgalom titkosításra kerül. Ha egyáltalán nincs semmilyen titkosítás beállítva (ezt hívják nyílt hálózatnak - open network), bárki hozzáférhet a hálózathoz hitelesítés nélkül.

- Figyeljünk arra, hogy a felhasználók olyan nehezen kitalálható, erős jelszóval tudjanak csatlakozni az otthoni hálózathoz, amely különbözik az adminisztrátori jelszótól! Csak egyszer kell beírni a jelszót minden eszközbe, mert azok elmentik, és a következő csatlakozásnál is azt fogják használni!