Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Ugrás a tartalomra

Adatvédelem
Általános probléma a közösségi oldalakkal kapcsolatban az adatvédelem, azaz a személyes adatok és mások bizalmas információinak védelme. A legjobb védelem a közzétett információk korlátozása. Az adatvédelmi beállítások némi védelmet biztosítanak, azonban ne feledjük, hogy az adatvédelmi beállítások gyakran zavarosak, és megváltozhatnak a tudtunk nélkül. Továbbá, az adataink védelme csak annyira biztonságos, mint azok az emberek, akikkel ezeket megosztjuk. Minél több ismerőssel osztunk meg személyes  információt, annál valószínűbb, hogy ezek nyilvánosságra kerülnek. A következő szabály betartása a legjobb módszer a magánjellegű adatok megvédésére: „ha nem szeretnénk, hogy a szüleink, gyerekünk, vagy a főnökünk lássa  megjegyzéseinket, akkor ne tegyük azokat közzé”. Ezen felül azt sem árt tudni, hogy az ismerőseink milyen információkat tesznek közzé rólunk. Káros lehet, ha  az ismerősök tesznek közzé rólunk bizalmas információkat vagy kínos fotókat.

Biztonság
Az adatvédelmi aggályok mellett, a közösségi oldalakat a kiberbűnözők felhasználhatják ellenünk vagy eszközeink ellen irányuló támadásokhoz. Néhány szempont a védekezéshez:
• Bejelentkezés: A közösségi oldalhoz tartozó felhasználói fiókot erős jelszóval védjük és ne használjuk fel más oldalakhoz ugyanazt a jelszót. Továbbá, ha a közösségi oldalak erősebb hitelesítési mechanizmust is támogatnak, mint például a 2 lépcsős hitelesítés, mindig engedélyezzük azt.
• Titkosítás: Több közösségi oldal lehetővé teszi, hogy titkosított csatornán keresztüli (HTTPS) kapcsolódást. Több oldal, mint a Facebook, a Twitter és a Google+ alapértelmezetten ezt használják, míg más oldalak esetében nekünk kell engedélyezni a HTTPS használatát a felhasználói fiók beállításainál.
• Email: Gyanakodjunk azokkal a levelekkel szemben, amelyek látszólag egy közösségi oldalról jönnek. Ezek gyakran egy hamisításos támadás részeként érkeznek a kiberbűnözőktől. A legbiztonságosabb módja az ilyen levelek megválaszolására, ha bejelentkezünk az adott közösségi oldalra, és ott megvizsgáljuk az üzeneteinket, értesítéseket.
• Rosszindulatú linkek/csalások: Legyünk óvatosak a közösségi oldalakon közzétett gyanús hivatkozásokkal és potenciális csalásokkal. A kiberbűnözők közzétehetnek rosszindulatú hivatkozásokat, és ha ráklikkelünk, olyan weboldalakra  kerülhetünk, amelyek megpróbálják megfertőzni a számítógépet. Továbbá attól, hogy egy bejegyzés látszólag egy ismerősödtől származik, nem biztos, hogy valóban ő készítette, mivel a felhasználói fiókját fel is törhették. Ha egy családtag vagy egy ismerős szokatlan üzenetet tesz közzé, amit nem tudunk ellenőrizni (pl. hogy elrabolták és pénzre van szüksége tőled), hívjuk fel az üzenet megerősítése érdekében.
• Alkalmazások: Néhány közösségi oldal lehetővé teszi, hogy harmadik féltől származó alkalmazásokat lehessen telepíteni vagy hozzáadni, például játékokat. Tartsuk szem előtt, hogy minimális vagy gyakorlatilag semmilyen minőségi ellenőrzésen nem mennek keresztül ezek az alkalmazások; esetleg teljes hozzáféréssel rendelkezhetnek a felhasználói fiókunkhoz és személyes adatainkhoz. Csak olyan alkalmazásokat telepítsünk, amelyekre szükségünk van és jól ismerünk, megbízható oldalakról származnak, valamint ha már nincs rájuk szükségünk, távolítsuk el.