Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Ugrás a tartalomra
Szexuális behálózás (grooming)

Ne hagyja, hogy a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélést elkövetők betolakodjanak az otthonába

Az online behálózás (online grooming) egy olyan folyamat, melynek során egy magát jellemzően kortársnak kiadó felnőtt a gyermek bizalmába férkőzik azzal a céllal, hogy valamilyen szexuális tevékenységre rábírja. A becserkészett gyerek ezáltal kiszolgáltatott helyzetbe kerül, amit a behálózó a későbbiekben zsarolásra használhat fel (pl.: pénzt vagy további intim felvételeket követelhet a gyerektől). A behálózás időtartalma nagyon változó, egy órától akár évekig is tarthat. Különösen veszélyeztetettek a kiszolgáltatott helyzetben levő gyerek (pl. kevés az önbizalmuk, el vannak hanyagolva vagy fogyatékossággal élnek).

A szülők és gondviselők számára készült útmutatót letöltheti PDF formában vagy olvashatja honlapunkon:


Útmutató szülők és gondviselők számára

Az útmutató három részből áll:

Első rész - Tudnivalók

Segít többet megtudni a gyermekekkel szemben elkövetett internetes szexuális visszaélésekről: mi tartozik ide, kik követik el, és hogyan történik. Az útmutató arra is kitér, hogyan használják a gyerekek a közösségi médiát, és miért nem jó megoldás a közösségi médiától való eltiltás.

Második rész - Mit tehetek?

Megválaszolja a „Mit tehetek?” kérdést, és egyértelmű, gyakorlatias tanácsokat ad, amelyekkel segíthet megóvni gyermekei biztonságát.

Harmadik rész - Hová fordulhatok? 

Bemutatja, mi a teendő, ha azt gyanítja vagy tudomást szerez róla, hogy egy gyermekkel szemben internetes szexuális visszaélést követnek el, továbbá felsorolja azokat a speciális szervezeteket, amelyek szintén segíthetnek.

A fiatalokkal a saját otthonukban veszik fel a kapcsolatot online platformokon és alkalmazásokon keresztül, szexuális tartalmú képeket és videókat kérve tőlük, miközben szüleik és gondviselőik abban a tudatban vannak, hogy a gyerekeik biztonságban vannak otthon.

Egyre több, szexuális visszaélésre alkalmas anyag készül, aminek során az elkövetők gyermekeket szexuális tevékenységekre kényszerítenek vagy vesznek rá, gyakran a gyerekek saját szobájában vagy fürdőszobájában. Ezt azután webkamerákkal vagy livestreaming szolgáltatásokon keresztül rögzítik. Ezt nevezzük a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló, “saját előállítású” képanyagnak.

Ez sajnos bárhol, bárkivel megtörténhet. De tehet valamit ellene; segíthet megelőzni, hogy ez az ön gyermekével is megtörténjen. Az útmutató segít választ adni a felmerülő kérdésekre.

Anya és lánya beszélgetnek kanapén ülve

IWF logo