Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Ugrás a tartalomra

Online áruházak

Gyakran előfordul, hogy egy csaló készít egy olyan weboldalt, ami legitimnek tűnik, egyszerűen úgy, hogy lemásolja a másik, jól ismert áruházat. Amint ezek a hamis weboldalak megjelennek online, a csalók gyanútlan emberekre vadásznak, akik a lehető legalacsonyabb árakat keresik. A vásárlók leggyakrabban a Google vagy a Bing keresők használatával kezdik el a keresést termékek után. Rákeresnek a megvásárolandó termék nevére és olyan keresőszavakra mint „legolcsóbb” vagy „alacsonyabb ár”. Cserébe a kereső számos, akár több száz, a keresett terméket kínáló weboldalt jelenít meg. Ezen weboldalak közül több hamis.

A kívánt terméket kínáló weboldal kiválasztásánál óvatosnak kell lennünk az áruházak által megjelenített árak tekintetében, főleg azoknál melyeknél jelentősen olcsóbban kínálják ugyanazt, mint bárki más. Az olcsóságnak az lehet az oka, hogy miután megvásároljuk a terméket, a postai szállítás után hamisított vagy lopott árut kapunk, vagy néhány esetben egyszerűen nem is szállítanak semmit. A hamis weboldalak ismertető jegyei a következők lehetnek:

- nincs megjelölve telefonszám, amelyet fel lehet hívni értékesítéssel vagy támogatással kapcsolatos kérdések esetén

- a weboldal domain neve más, mint az a domain név, amit az email címek vagy más kapcsolati pontok esetén használnak

- a weboldal szövege nyelvtanilag helytelen vagy helyesírási hibás

- a weboldal pontos mása egy jól ismert weboldalnak, de a weboldal domain neve vagy az áruház neve némileg eltérő.

Ne feledjük, csak azért mert az oldal professzionálisan néz ki nem jelenti azt, hogy legitim. Ha az oldallal kapcsolatosan néhány szempont gyanúra ad okot, szánjunk rá időt, hogy közelebbről szemügyre vegyük. Például, hívjuk fel az oldal „kapcsolat” részében feltüntetett telefonszámot, azért hogy meggyőződhessünk a szám érvényességét illetően. Továbbá, írjuk be az áruház nevét vagy URL címét egy keresőbe és nézzük meg, hogy más emberek milyen véleményt írtak róla. Amennyiben még mindig nem győződtünk meg weboldal legitimitásáról, inkább ne használjuk. Ehelyett inkább látogassunk el a megbízhatónak tartott, jól ismert weboldalakra, lehetőleg olyanokra, amelyeket a barátok vagy családtagok már használtak. Az árak lehet, hogy nem a legjobbak, de megbízható terméket kapunk és kevésbe valószínű, hogy kihasználnak.

A számítógépünk

Amellett, hogy legitim weboldalakon vásárlunk, meg kell győződni arról, hogy a vásárlásokra használt számítógép biztonságos. Amennyiben a számítógép fertőzött, a kiberbűnözők ellophatják az online áruházhoz tartozó felhasználóneveinket és a jelszavainkat, bankkártya és bankolással kapcsolatos információikat és más érzékeny adatokat.

Amennyiben gyermek van a házban, megfontolandó két számítógép tartása, egy a gyermekeknek és egy a felnőtteknek. A gyerekek nagyon kíváncsiak és érdeklődőek a technológia iránt és ennek eredményeként nagyobb valószínűséggel szednek össze a számítógépükre egy fertőzést. Elkülönített számítógép használata az online tranzakciókhoz, mint például online bankolás és vásárlás, csökkenti a számítógép fertőzésének kockázatát. Amennyiben nem lehetséges két számítógépet használni, akkor legalább külön felhasználókat kell létrehozni a számítógépen és megbizonyosodni arról, hogy a gyerekek nem rendelkeznek rendszergazdai jogosultsággal.

Bankkártyák, hitelkártyák

Legyünk körültekintőek a bankkártyák használata során. Ezalatt értendő, hogy figyeljünk oda a bankkártya, hitelkártya kivonatokon szereplő gyanús díjakra. Legalább havonta érdemes felülvizsgálni a számlakivonatot. Több bank ad lehetőséget arra, hogy értesítés érkezzen SMS-ben, amikor terhelés történik a kártyáról, vagy amikor a terhelés meghalad egy meghatározott összeget. Amennyiben úgy érezzük, hogy csalás áldozatává váltunk, ha például nem kaptuk meg a csomagot többszöri kapcsolatfelvétel után sem, vagy gyanús terhelést látunk a bankszámláinkon, azonnal hívjuk fel a bankot és magyarázzuk el a helyzetet. Az ok amiért a hitelkártya sokkal jobb az online vásárlásokra, mint a bankkártya az, hogy bankkártyás fizetés közvetlenül a számláról vonja le az összeget, így csalás esetén hosszadalmasabb visszakapni a pénzünket. Végezetül, több hitelkártya típus is lehetőséget nyújt arra, hogy egyedi kártyaszámot generáljunk minden egyes online vásárláshoz. Megfontolandó egy olyan szolgáltatás használata is, mint például a PayPal, ahol nem kell felfedni a bankkártya, hitelkártya számot minden egyes vásárlás során. Érdemes ellenőrizni a bankunknál, milyen további szolgáltatásokat kínálnak az online vásárlások esetére.