Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Ugrás a tartalomra

A tablet egy hatékony és kényelmes eszköz arra, hogy másokkal kommunikáljunk, online vásároljunk, olvassunk, zenét hallgassunk, játsszunk, vagy számos más tevékenységet végezzünk. Mivel az eszköz a napi életvitel fontos részévé vált, nem árt néhány egyszerű lépéssel gondoskodni a biztonságos használatról.

Tablet-ed biztonságosabbá tétele
Az első lépés, hogy állítsunk be egy erős jelszót vagy valamilyen más képernyő zároló mechanizmust! A tablet-et könnyen hordozható, ami azt is jelenti, hogy könnyen elveszhet vagy akár el is lophatják. Annak érdekében, hogy ne kerüljenek rossz kezekbe az adataink, használjunk valamilyen nehezen kitalálható PIN kódot, jelszót, vagy valamilyen képernyőzárolást. Az újabb készülékekben már lehetnek biometrikus azonosításra alkalmas megoldások is (például ujjlenyomat olvasó). Használjuk a legerősebb módszert, és győződjünk meg arról, hogy az eszköz automatikusan zárolja a képernyőt rövid tétlenség után!
A következő lépés, hogy frissítsük a tablet operációs rendszerét a legújabb verzióra! A rosszfiúk folyamatosan találnak szoftverek sérülékenységeket, így a gyártók folyamatosan adnak ki újabb, már javított verziót a termékükből, illetve frissítéseket a korábbi verziókhoz. Azzal, hogy a legfrissebb operációs rendszert használjuk, megnehezítjük a feltörés lehetőségét.
Ügyeljünk arra, hogyan állítjuk be a tablet-et az első alkalommal! A legfontosabb beállítások az adatvédelemmel és a felhő alapú szolgáltatásokkal kapcsolatosak. Az adatvédelem feladata, hogy megvédjék az adatokat az illetéktelen hozzáféréstől. Az egyik legnagyobb veszély az, hogy a tablet-en keresztül nyomon lehet követni a mozgásunkat. Ezért javasoljuk, hogy a beállításoknál kikapcsolni az összes nyomkövetési (tracking) funkciót, és csak konkrétan meghatározott alkalmazások esetén tegyük lehetővé azt! Bizonyos alkalmazásoknál ez nyilvánvalóan elengedhetetlen (például térkép szoftverek vagy olyan alkalmazások, amelyek megkeresik a közelben lévő éttermeket), de ezek többségének semmi szüksége arra, hogy valós időben nyomon kövessenek.
A másik fontos dolog a felhő alapú adattárolás. Az Apple iCloud, a Microsoft Skydrive, a Dropbox vagy a Google Drive lehetőséget biztosít, hogy az adatainkat internetes szervereken tároljuk. A legtöbb tablet alapértelmezetten képes arra, hogy az adatokat feltöltse a felhőbe (dokumentumok, képek, videók, stb.) Gondoljuk végig, hogy mennyire bizalmasok ezek az adatok, és döntsük el, hogy fel lehet-e tölteni egy internetes szerverre! Győződjünk meg arról, hogy milyen védelmet tudnak biztosítani a feltöltött adatoknak (például jelszavas védelem), illetve hogy ki és milyen körülmények között férhet hozzá ezekhez az adatokhoz!

A tablet biztonságának fenntartása
Az alábbi megfontolások biztosítják, hogy a tablet hosszútávon is biztonságosan haszbnálható legyen:
• Mindig telepítsük az operációs rendszerhez és az alkalmazásokhoz kiadott frissítéseket. A legtöbb tablet automatikusan frissíti a szoftvereket, ami egy nagyon hasznos funkció.
• Ne tördjük fel szoftveresen a tablete, mert ezzel megkerülhetővé válnak a tablet biztonsági beállításai, és könnyebben támadható lesz az eszköz!
• Csak olyan alkalmazásokat telepítünk, amelyekre valóban szükséged van, és akkor is csak megbízható forrásból! iPad esetén ez az iTunes, ahol az alkalmazásokat az Apple már megvizsgálta, mielőtt azokat elérhetővé tette. Az Android esetén ez Google Play. Ha már nincs szükség az alkalmazásra, távolításuk el a tablet-ről.
• Új alkalmazást telepítésénél, mindig ellenőrizzük és állítsuk be az adatvédelmi lehetőségeket, pontosan annak megfelelően, mint amikor első alkalommal állítottuk be a tablet-et.
• Keressünk olyan alkalmazást, amely lehetőséget ad arra, hogy távolról is követni lehessen a tablet-et! Így zárolni vagy törölni lehet a rajta lévő tartalmakat, ha azt ellopták vagy elveszett