Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Ugrás a tartalomra

A Windows XP az egyik legnépszerűbb operációs rendszerré vált a számítástechnika történetében, amely egy időben az egész világon a legelterjedtebb rendszer volt. Megközelítőleg az asztali számítógépek 25%-a még mindig Windows XP operációs rendszert futtat (ennél csak a Windows 7 elterjedtebb) és ez a sokmilliónyi felhasználó hatalmas kockázatnak lesz kitéve. Nem árt tudni, hogy ez nem csak az otthoni felhasználókat érinti, hanem egyéb területet is, hiszen számos területen terjedt el széles körben ez az operációs rendszer. Ilyenek például az irodák, ipari irányító rendszerek, bankjegykiadó automaták (ATM), orvosi eszközök, bankkártya terminálok (POS) és egyéb más eszközök. Azonban a Windows XP kiöregedett, és a Microsoft 2014. április 8-ára tűzte ki az operációs rendszer életciklusának végét.  Ez azt jelenti, hogy az életciklus lejárta után a gyártó nem ad ki újabb frissítéseket vagy javításokat még akkor sem, ha tudomására jutottak olyan biztonsági rések, amelyeken keresztül a bűnözők fel tudják törni az operációs rendszert. A Windows XP ezt az állapotot érte el 2014 áprilisában, és a Microsoft akkor sem ad ki több biztonsági frissítést, ha a bűnözők egy sérülékenységet aktívan kihasználnak.

Így védekezzünk!
A védekezéshez fontos, hogy az operációs rendszert aktívan támogassa a gyártó. Amennyiben van rá lehetőség, cseréljük le az operációs rendszert, például új számítógép vásárlásával, mivel a ma Windows XP-t futtató gépek hardverei közül számos nem teljesíti az újabb operációs rendszerek minimális hardver követelményeit. Mivel a Windows 7 kezelőfelülete nagyon hasonlít a Windows XP-hez, a cégek számára jobb választás lehet a Windows 8 helyett. Azonban tisztában kell lenni azzal is, hogy a Windows 8 sokkal biztonságosabb, mint az elődei, köszönhetően számos fejlesztésnek. Ezeken kívül vannak még más operációs rendszerek is, amiket választhatunk (például az Apple MaOS X). Bárhogy is nézzük, itt az ideje a váltásnak. Ha még ezek után sem tudunk váltani Windows XP-ről április előtt, legalább az alábbi lépéseket tegyük meg!
• Csak azt a Windows XP-s funkciót vagy alkalmazást használjuk, amire feltétlenül szükség van! Előfordulhat például, hogy egyetlen program vagy alkalmazás miatt, amely csak Windows XP alatt fut nem lehet váltani újabb operációs rendszerre. Ebben az esetben ne használjuk másra a számítógépet (például levelezni vagy böngészni)!
• Ha Windows XP-t kell használnunk internetezésre, akkor ne az Internet Explorer-t használjuk, hanem váltsunk egy másik böngészőre (például Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome)! Győződjünk meg arról, hogy mindig a legfrissebb böngésző verzió van telepítve, és hogy a gyártó még mindig támogatja a Windows XP-t!
• Ne használjunk olyan Windows XP-be épített alkalmazást, amellyel az Internetről letöltött fájlokat meg lehet nyitni (például Windows Media Player)! Telepítsünk olyan programot ezekre a célokra, amelyek gyártója még mindig ad ki frissítéseket az adott verzióhoz!
• Telepítsünk valamilyen biztonsági szoftvert, mint például anti-vírus program, és győződjünk meg arról, hogy a gyártója még támogatja a Windows XP-t azért, hogy folyamatosan naprakész legyen.
• Ha csak olyan célra használjuk a számítógépet, amihez nem szükséges Internet kapcsolat (például szövegszerkesztés), válasszuk le a hálózatról!
• Rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot a Windows XP-s számítógépen lévő adatokról, felkészülve arra az esetre, ha az mégis megfertőződik! A biztonsági mentések közül legalább egyet valamilyen offline eszközön tároljunk, mint például leválasztott USB meghajtó. Egy esetleges fertőzés miatt, ha vissza kell állítani az adatokat, akkor azt már egy új rendszerre célszerű megtenni, mert egy Windows XP-s számítógép könnyen újra megfertőződhet.

Amennyiben a munkahelyen használunk Windows XP-s rendszert, a munkáltatónak további lépéseket javasolt tennie. Ne felejtsük el, hogy a fentiek csak rövid távú, „tűzoltásra” alkalmas tanácsok, amelyek nem helyettesítik a naprakészen tartott, megfelelően beállított rendszert! Előbb vagy utóbb mindenképpen át kell állni egy újabb operációs rendszerre.